Hoezo Old Scool?

Angelien

’Weet je?’ zei een vriendin van me laatst. ’Nou’ zei ik. ’Iedereen zit tegenwoordig op Facebook, Instagram, snapchat of iets dergelijks’. ’En?’ vroeg ik. ’Jullie niet’. ’En?’ ’Da’s niet meer van deze tijd joh’. ’Hoezo, ik ben al druk genoeg!’ ’Nee, jullie als bedrijf bedoel ik’.

’Maar ik heb toch een website’ zei ik, ’Beetje Old Scool meid’ zei ze. ’Nou zeg, ik old scool, Ok ik ben niet meer de allerjongste maar de rollator staat echt nog niet voor de deur, ik heb een Iphone, Ipad, kijk Netflix, dus wat nou old scool?

Wat Social Media betreft loop ik volgens haar gewoon strak achter. ’Klopt helemaal mam’ zei mijn dochter. ’Those, who use yesterday’s tools in today’s business, won’t be in business tomorrow’.

Bijdehandje, studeert een blauwe maandag communicatie en weet gelijk alles beter. Maar goed, eigenlijk hebben ze wel gelijk. Ik doe daar ook niets mee en stilstand is achteruitgang. Dus ik ben me gaan verdiepen in timelines, likes, followers, hashtags, trending topics enz.

En? Er ging een wereld voor me open. De mogelijkheden zijn geweldig. Dus vanaf volgende maand vind je ons ook serieus op Facebook en Instagram. Met leuke, lezenswaardige content.

Je ziet ik begin het al te leren. Dus like us, follow us, etc.

Generatiekloof

Weet je wat ik helemaal vergeten ben te vertellen? Vast niet. Het gaat over muziek. Zoals velen met mij verbaas ik me nogal eens over de muzieksmaak van mijn kinderen. Wij hebben ze met veel muzikale zorg opgevoed, Chaka Kahn, Stevie Wonder, Prince, Marvin Gaye, Barry White, Bruce Springsteen, U2, Willy DeVille, wie? Ja vindt mijn man mooi, Terence Trend D’Arby, Tina Turner enz. enz. Om er maar eens een paar te noemen.

Dan mag je toch verwachten dat hier iets van blijft hangen. Maar wat schetst mijn verbazing. Ik hoor dagelijks, ga er maar voor zitten, Drake, DJ Kahled, Whiz Kaliffa, Kendrick Lamar, Dr. Dree, Jay-Zee, Diddy en als ik geluk heb ook nog iets van Ed Sheeran. Dat is de enige waarvan ik denk: Muziek! De enige Rap die ik echt mooi vind is ‘I’ll be missing you’, van Puff Daddy, en die is eigenlijk gewoon van de Police, maar dan anders.

Dat heet generatiekloof. Daar is niets mis mee. Toch ik kan me er niets bij voorstellen. Maar er is hoop. Courtney Hadwin. Zag ik op America’s Got Talent. 14 jaar, waanzinnige stem. Zij laat ‘oude tijden’ herleven. Als mijn kinderen dit lezen zeggen ze: ‘Mam je wordt oud’.

Ik liet mijn zoon het filmpje zien en het enige wat die zei was: ‘hm… ze kan wel zingen hoor maar die is compleet gestoord’. Kijk dat is het verschil met vroeger. Nu gooit men de autotune erop (Hebben ze trouwens van Cher gegapt, die deed dat al veel eerder). en alles klinkt hetzelfde, men monteert een filmpje met veel blote dames en dure auto’s en klaar. Vroeger zong je uit je hart. Courtney is jonge dame met een oude ziel en zingt waanzinnig.

Kijk maar:

Het nuttige met het aangename verenigen.

AngeldienJa, ik ben op vakantie geweest. Alleen! Echt alleen? Nee joh, met mijn man maar zonder kinderen, dat is een beetje alleen toch? Wel wat laat in het seizoen maar door de zwangerschapsperikelen van mijn collega’s kwam het er eerder dit jaar nog niet van.

Bestemming: Kefalonie, Griekenland. Moet ik altijd weer terugdenken aan mijn eerste vakanties, wel alleen, had wel wat, mooie eilanden, heerlijk eten, aantrekkelijke mannen, eigenlijk wel heel erg leuk. Ook nog op huwelijksreis geweest, met mijn man, dat dan weer wel, was ook leuk hoor, maar ….. anders.

Nu dan na jaren weer Griekenland. Had ik als verjaardagscadeau voor mijn man geboekt. Lief he? ‘Jij bent ook lekker’ zei hij. ‘Je wilt gewoon zelf op vakantie en verpakt het op deze manier wel heel goed.

Was natuurlijk wel zo maar ik zou het zelf wel een erg leuk verjaardagscadeau hebben gevonden. Zoiets krijg ik nu nooit.

Het was heerlijk, weekje weg, onverwacht schitterend weer en buiten het seizoen. Dus geen feestende Engelsen, Geen gezinnen met hele leuke lieve kleine kinderen, geen files of wachttijden bij restaurants. Kortom prima. Heb het hele eiland rondgereden, veel gezien, van de zon genoten en  heerlijk gegeten.

Tussendoor nog even geshopt en de lokale kapsalons bekeken. Dat is over het algemeen heel anders dan bij ons. Kleine salons, meestal alleen de eigenaar aan het werk, dus wel heel persoonlijk. Wat echt opviel was de kwaliteit van de Barbers. De meeste herenkapsels perfect geknipt, veel aandacht  voor details, mooie styling en de baarden superstrak. Daar kunnen de heren hier nog wat van leren.

Dus mannen, doe jezelf en je vriend of vriendin een plezier, ga vaker naar de kapper!

Zomer voorbij, vakantie geweest, tijd voor de herfst. Dus nieuwe laarzen.

Kijk, dat is nu iets wat alleen vrouwen goed kunnen inschatten. Wij hebben gewoon nieuw laarzen nodig. Dit keer, zo doen de schoenenzaken ons geloven, met een stevige hak. ‘Volgens mij heb je nog wel 4 paar in de kast liggen’ zei mijn man. Daar klopt natuurlijk helemaal niets van. ‘Die modellen kun je niet vergelijken met die van dit seizoen.’ Pareerde ik dan ook direct. Mijn man op zolder en warempel hij komt terug met 2 paar laarzen. Ik wist echt niet dat ze er nog waren. Normaliter ruim ik die wel regelmatig op.

‘Zie hier’ zei hij trots. ‘Heb ik je toch weer flink wat euro’s bespaard.’ Inderdaad, laarzen met een stevige hak. Uiteraard niet meer te dragen, wel met hak maar volledig niet meer van deze tijd vertelde ik hem. Hij zag het verschil toch echt niet zei hij, hoe ik ook probeerde hem de verschillen te laten zien.

Op dat moment komt gelukkig mijn dochter de kamer binnen en zegt: ‘Mam, die ga je toch niet meer dragen? Dat kan echt niet meer!’ ‘Niet?’ Zei ik onschuldig. ‘Zo kun je niet naar de salon’. Ze neemt de laarzen van mijn over, draait zich om, geeft me vette knipoog en legt ze bij de zaken voor het leger des Heils, mijn man in volle verbazing achterlatend.

Strippenkaart

Angelien-TrederMijn zoon vroeg laatst: ‘Mam, wat is dat eigenlijk een strippenkaart?’

Als je vaste klant bij ons bent dan weet je niet anders. Iedere keer als jij of iemand uit je gezin komt knippen krijg je een stempel op onze strippenkaart. Is die vol dan krijg je de volgende keer knippen gratis.

Dit doen we, ik weet het niet meer precies, denk ik 30 jaar. Best wel lang eigenlijk, maar nog steeds wordt er veel gebruik van gemaakt.

Ik ga er altijd vanuit dat iedereen wel weet wat een strippenkaart is. Echter, dat is dus niet zo. De jongeren kennen dit fenomeen dus gewoon niet. Daarom een stukje geschiedenis in vogelvlucht..

Vroeger, voor  1980 had elk vervoerbedrijf eigen kaartjes  voor bus tram of metro. Toen de overheid het streekvervoer overnam werd het tijd voor gelijke tarieven. De toenmalige minister voerde op 8 mei 1980 de Nationale Strippenkaart in die voor vijf gulden (ja toen hadden we nog echt geld) kon worden aangeschaft. Hiermee kon je gebruik maken van het openbaar vervoer in Nederland.strippenkaart

Afhankelijk van het aantal zones dat je aflegde werden strippen  afgestempeld. In 2011 werd de strippenkaart  als laatste afgeschaft in Zuid-Holland.

En zo geschiede

Wij (toen nog BIBOB Haarmode) vonden dit een prima reclame- en spaarmiddel en hebben het eigenlijk omstreeks dezelfde tijd ingevoerd.

Waar hebben we het over bij de kapper?

Angelien-TrederWeet je wat het meest favoriete gespreksonderwerp bij de kapper is? Nou, wat denk je? In 1 keer goed, de vakantie. En hoe komt dit? Dat ga ik je vertellen. Wij, kappers, kletsen de hele dag. We zijn een wandelende Linda, Story, Viva etc. Soms gaan de gesprekken over helemaal niets, de ene klant is immers de andere niet.

De een komt voor de ontspanning en heeft voldoende aan onze handen, krullers en schaar in het haar en de ander bespreekt het liefst de nieuwste minnaar van Sylvie Meis of de gevolgen van de nieuwe miljoenennota. Je kunt met ons dus alle kanten op. En dan verzorgen we tussendoor je haar ook nog even tot in de puntjes. Als dat geen Multi tasking is.

Als je je klanten wat beter kent komt er vaak wat meer diepgang en wordt je soms een klein beetje een vertrouwenspersoon. Je bent iemand die men eigenlijk niet goed kent maar die wel een hele tijd met je bezig is. Iemand die zorgt dat je er goed uit komt te zien, die aan je zit, die misschien wel bepaalt welke kleur haar en welk uiterlijk je de komende tijd krijgt. Kortom, er ontstaat een bijzondere band, persoonlijk maar niet te dichtbij.

Terug naar het onderwerp vakantie.
Als je iemand spreekt die je voor het eerst ziet begin je niet direct over alle kommer en kwel in de familie. Een luchtiger onderwerp is dan vaak een goede start. En dan is de vakantie meestal een goed begin. Veel mensen zijn net terug van vakantie, gaan binnenkort op vakantie, maken plannen voor een vakantie enz.

En meer is het niet. We zouden ook over de hond of kat kunnen beginnen maar sommigen hebben een gruwelijke hekel aan huisdieren en dan staan wij met de mond vol tanden. Verzin dan maar een ander onderwerp. Dat durf je bijna niet meer.

Dus neem het ons niet kwalijk als we een gesprek beginnen met: ‘En, nog op vakantie geweest?’ Zie het als een opstapje naar een leuk gesprek met oprechte belangstelling van ons in jou, wie je bent, wat je doet, wat je bezighoudt en wat je boeit.

Fanola ‘No Yellow’ Shampoo

Fanola-No-YellowJe weet, we zijn altijd op zoek naar producten waar je wat aan hebt. We hebben een mooie shampoo voor iedereen die geen geel haar wil. Fanola No Yellow Shampoo, is de shampoo voor blond(geblondeerd), Highlights, Coupe soleil, Balayage of grijs haar. Je haar krijgt een koele, zilverachtige blonde tint en het geel verdwijnt. Met Fanola ‘No Yellow’ shampoo behoudt je gekleurde haar een natuurlijke look.

Wil je de shampoo niet meteen kopen kom dan even langs, laat je haar wassen en je bent direct verkocht.

Prince, aan alles komt een eind

 

Als je zoals ik de hele dag bezig bent in een creatieve omgeving waar altijd lawaai is dan heb je weinig tijd om stil te staan bij zaken die indruk op je hebben gemaakt. Soms is het dan tijd om even terug te kijken. En dan niet naar al het negatieve dagelijks nieuws dat er in onze wereld is maar gewoon kijken naar gebeurtenissen die je niet had zien aankomen.

Voor mij was dat 2 jaar geleden het bericht dat Prince is overleden. Ik ben opgegroeid met Prince, heb zijn concerten bezocht, heb heel erg genoten van zijn muziek. En uiteraard ging mijn voorkeur uit naar nummers van de jaren 80 en 90, Cream, Diamonds and Pearls, Kiss enz. En niet alleen zijn eigen muziek maar ook dat wat hij schreef voor anderen zoals o.a. ‘Nothing compares to u’ voor Sinaed ‘O Connor, ‘Manic Monday’ voor The Bangles, ‘I feel for you’ voor Chaka Khan, ‘When you were mine’ voor Cindy Lauper, ‘How come you don’t call me anymore’ door Alicia Keys, ‘With this tear’  door Celine Dion. ‘Glamorous Live’ door Sheila E, enz.

Geweldige muziek en een bijzonder persoon, Altijd een ander uiterlijk, de meest opmerkelijke kapsels met op het laatst een echte Afro. Uiterst creatief mens die ons jarenlang heeft laten genieten van prachtige muziek. En als je dan zo’n bericht hoort, overleden op 57 jarige leeftijd, dan begin je soms een beetje te tellen. En dat moet je nu net niet doen.  Je mag wel even terugkijken en dat deed ik.

Ik kwam bij een tribute voor Prince uit op deze versie van Purple Rain van JJ Rosa. Nog nooit van haar gehoord maar wat een mooi eerbetoon aan een van de opmerkelijkste artiesten van deze, sorry mijn tijd en ik vond nog een leuke live opname. Veel kijk- en luisterplezier.

 

 

Gezellig, winkelen in Hengelo

AngelienLaatst las ik een opmerkelijk berichtje: ‘Winkelbezoek stijgt en Hengelo is absolute koploper met een stijging van maar liefst 14%’. Ik ben er van overtuigd dat iedere ondernemer in de binnenstad dit volmondig zal beamen ……..toch?

Nou, eerlijk gezegd geloof ik er helemaal niets van. Hengelo is op weg om een van de minst aantrekkelijke winkelgebieden van Twente te worden en ligt inmiddels straatlengtes achter op Enschede. De leegstand neemt nog steeds toe en en het is er op meerdere dagen van de week uitgestorven. Een wandelingetje door de binnenstad van Hengelo levert als snel 50 leegstaande panden op. En dan heb ik alleen nog maar in de echte binnenstad gekeken. Hoe kun je hier dan nog leuk winkelen. Ook V&D zal waarschijnlijk niet terugkeren.

Aan de winkeliers ligt het niet!
Hoe kan het nu toch dat het o zo leuke Hengelo verpaupert? Aan de winkeliers ligt het zeker niet want die doen er werkelijk alles aan om de mensen naar de stad te halen. Zij organiseren van alles om de klant aan Hengelo te binden. Deels ligt het denk ik aan het winkelaanbod want door de leegstand wordt dit al beperkter waardoor het centrum aan aantrekkingskracht verliest. Als er geen echte trekkers in een stad zitten verdwijnt ook de rest langzaam maar zeker.

Dan ligt het zeker aan de horeca?
Helemaal niet, met leuke zaken als ‘De Twee Wezen’, ‘De Blauwe Engel’, ‘De Appel’, ‘Stravinsky, restaurants als ‘Intenzo’, ‘De Buurman’ enz. is dit prima ingevuld.

Komen we volgens mij toch echt uit bij de gemeente.
Het gemeentehuis staat al geruime tijdmidden in een bouwput. Die nu eindelijk een bouwput is, maar verder gebeurt er helemaal niets.  De parkeertijden worden telkens opgerekt worden zodat we volgens mij over een paar jaar alleen nog tussen 01.00 uur ’s nachts en 7.00 uur ’s morgens gratis kunnen parkeren in Hengelo. Misschien, heel misschien kunnen we straks op koopzondag gratis parkeren. Kan iemand mij uitleggen wat voor beleid men in Hengelo heeft? Het nieuwe stadskantoor gaat er nu, na jaren toch komen maar de omgeving blijft een chaos en gaat de aannemer nog winkelpanden bouwen? Zo als het er nu uitziet kan dt nog wel even duren.

Als gemeente moet je toch een voorbeeld geven en er voor zorgen dat je een aantrekkelijk centrum krijgt? Kijk eens naar het voormalig ‘Instructiebad’ en het vroegere onderkomen van ‘Metropool’. Ik weet niet anders dan dat het allemaal al meer dan 20 jaar leeg staat!!!! En dan het voormalig UWV-pand. Ook al jaren dicht. Men loopt zichzelf voorbij met ambitieuze plannen als een World Trade Center, Hart van Zuid, de lange Wemen enz.

Gelukkig gaat er wat veranderen, tenminste als we wethouder Elferink mogen geloven. Dit gaf hij, 2 jaar geleden, aan bij het aanbieden van een rapport over de nieuwe compacte binnenstad opgesteld door de binnenstadondernemers. Wordt er dan toch nog een keer geluisterd naar de mensen die de binnenstad als geen ander kennen.

Het moet allemaal anders sprak hij!
De mentaliteit op het gemeentehuis gaat veranderen. Men gaat goed kijken en luisteren. Vooral naar ondernemers. “De gemeente gaat initiatieven van ondernemers ruimte te geven. Voorbeelden van Hengelo nieuwe stijl: een nieuw parkeerbeleid, herstel van oude gevels, bevorderen van wonen boven winkels, het opnieuw inrichten van de straten in de binnenstad, het leggen van rode klinkers in de winkelstraten, het afschaffen van overbodige regels, waar nodig aanbrengen van aanpassingen in het bestemmingsplan, het realiseren van meer culturele activiteiten, etc. De ondernemers kunnen volop meepraten. Sterker, de gemeente doet pas iets als de ondernemers er achter staan”. Het zal me benieuwen want de afgelopen jaren blonk B&W alleen uit in het maken van plannen ter ere en glorie van ons stadsbestuur. En tot op de dag van vandaag heb ik er weinig over gehoord of van gezien.

Toch vreemd dat men er na jaren achter komt dat er ondernemers in de binnenstad zitten, dat je ze toch echt nodig hebt om een stad aantrekkelijk te maken en dat je met hen kan praten. Niet alleen praten maar ook naar ze luisteren.  Vooral dat luisteren is opmerkelijk want voorheen kon men alleen naar de gemeente luisteren.

We wachten af en laten ons verrassen.